GOUDA – In een klein gebouw op een groot verlaten terrein brand een licht. Door de ramen is te zien hoe een groep van ongeveer 40 mensen aandachtig kijkt naar een man die met een lach op zijn gezicht staat uit te leggen wat er op het scherm achter hem staat afgebeeld. De deur van het gebouw staat open. Bij binnenkomst valt de geur van verse koffie en worteltaart meteen op. Iedereen begroet elkaar met een warme lach en de vraag of ze een kopje koffie of thee willen.

Op het terrein van GOUDasfalt komen elke week een grote groep vrijwilligers bij elkaar. Ze praten dan over de vele plannen die ze samen hebben bedacht. Ook vanavond is er een bijeenkomst. Deze staat in het thema van alle projecten die uitgevoerd gaan worden in het voorjaar van 2017.

In de kamer waar de vrijwilligers zich hebben verzameld staan rijen met stoelen waar iedereen op heeft plaatsgenomen. ‘We gaan even een quiz houden jongens. Wij van de commissie willen namelijk even weten wat jullie vinden van GOUDasfalt. Pak allemaal de papiertjes die onder jullie stoelen liggen’, zegt secretaris Eva Kosto.  Iedereen haalt geamuseerd de papiertjes van onder zijn stoel vandaan. ‘Vraag 1: Op een schaal van 1 tot 10, hoe betrokken voel je je bij GOUDasfalt?’ Iedereen begint driftig een getal op zijn papiertje te schrijven.

Eva vraagt of er iemand is die wil zeggen welk cijfer hij of zij gegeven heeft en waarom. Een man steekt zijn hand op en begint te vertellen. ‘Een 10 natuurlijk. GOUDasfalt is ondertussen een beetje een levensbehoefte geworden. Ik ben bekeerd tot GOUDasfalt’, zegt hij lachend. Zijn collega’s en vrienden om hem heen beginnen ook te lachen. ‘Nee echt waar, deze organisatie is geweldig. Met de locatie heb je een beetje afstand van Gouda, maar toch zit je er midden in’ vertelt hij verder. Hier en daar stemt iemand in met zijn opmerking door te knikken met zijn of haar hoofd.

Na een handvol vragen is de quiz voorbij. Eva kondigt aan hoe er nu pitches gaan plaatsvinden waarin verteld gaat worden wat er nog nodig is voor de projecten die in het voorjaar van 2017 uitgevoerd gaan worden. Iedere pitcher krijgt twee minuten de tijd om het woord te doen. Ze noemt de namen op van de vrijwilligers die moeten pitchen. Als eerste is voorzitter Moud Roukens aan het woord.

‘Ik sta hier namens de groene vingers. We gaan met de Brede School Gouda takken vlechten met Johan Sietsema, vruchten van de bomen plukken, bomen snoeien en nog veel meer. Wat wij nodig hebben is mensen die mee willen helpen en ook heel veel gereedschap. Verder zijn wij op zoek naar iemand die de organisatie van dit alles bij kan houden’, vertelt ze. De vrijwilligers klappen als ze klaar is met haar pitch.

Eva kondigt aan dat Bianca nu aan de beurt is. Die neemt enthousiast de microfoon aan van Eva en begint aan haar verhaal. ‘We hebben ontzettend veel projecten voor het voorjaar van 2017. Er komt een foodtruck festival, een Harley-Davidson dag, op koningsdag gaat we leuke dingen doen en er komt een circus. Wij hebben hiervoor een draaihoek, faciliteiten, elektra en parkeerplekken nodig. Meld je bij mij aan het einde van de bijeenkomst of stuur een mailtje als je denkt dat je hiermee kunt helpen.’

Als volgende is Rianne aan de beurt. Ze vertelt enthousiast hoe er een stadsstrand gaat komen. ‘Hoe gaaf is het als wij in de zomer aan ons eigen strand kunnen zitten? Met een glaasje wijn en een picknickmand. Wij hebben hiervoor mensen nodig die zand willen scheppen en iemand die alles mooi kan inrichten. Ook hebben we een paar mensen nodig die goed kunnen organiseren.’

Als laatste is PeterPaul Kloosterman aan het woord. Hij is de penningmeester en heeft mensen nodig voor de commissie. Hij wil praten over de zaken die niet zo zichtbaar zijn. Hij legt uit hoe hij mensen nodig heeft die de boekhouding kunnen doen, financiële en juridische zaken kunnen regelen en website beheer kunnen doen. ‘Met een goede basis achter de schermen, kun je goed draaien vóór de schermen’ vertelt hij.

Met het einde van de pitch van PeterPaul wordt de bijeenkomst beëindigd. Een groep vrijwilligers loopt naar de leiders van de projecten en begint zich aan te melden. Anderen eten taart en drinken koffie terwijl ze praten over het koude weer. GOUDasfalt is een organisatie voor en door de mensen van Gouda en gaat veel nieuws en moois brengen naar de stad dit jaar.