GOUDA – Bezoekers van Museum Gouda kunnen vanaf nu voor DJ van de Gasthuiskapel spelen. Sinds kort staat er een nieuwe versie van de ouderwetse jukebox met onder andere klassieke muziek in de Gasthuiskapel. Om er muziek uit te krijgen, hoef je alleen maar een muntje van twee euro in de jukebox te drukken en je keuze te maken uit een van de zestien muziekstukken.

De zestien muziekstukken zijn zo uitgezocht dat ze precies bij de 16e -eeuwse schilderijen in de Gasthuiskapel passen. Zo ontstaat er een ultieme connectie tussen de schilderkunst en muziek die erg prettig is voor de bezoekers. Er is bewust voor gekozen om de muziek door de hele kapel af te spelen en niet via koptelefoons. Door de grote en hoge ruimte van de kapel ontstaat er een prachtige akoestiek. De meeste nummers zijn klassiek, maar er zitten ook moderne nummers tussen. Een nummer duurt maximaal vier minuten.

Het idee komt van de directeur van Museum Gouda: Gerard de Kleijn. Een paar jaar geleden was er een tentoonstelling met een geluidsbank in het museum te zien. “Mensen waren hier zó van gecharmeerd, dat er iets soortgelijks moest komen, maar dan blijvend voor het museum zelf” zegt Gerard. Museum Gouda vraagt twee euro voor een muziekstuk. Deze prijs ligt aan de hoge kant omdat het museum niet wil dat er de hele dag door muziek wordt afgespeeld, er wordt rekening gehouden met bezoekers die niet zo’n fan zijn van muziek bij schilderkunst. Het luisteren van een muziekstuk moet echt een bijzonder moment blijven.